Inspired By är formatet där vi möter kvinnor i olika åldrar och branscher som vi inspireras av. Vi har träffat media experten Åse Ericson, Sverigechef för Storytel, över ett samtal kring karriärsval, gyllene regler och vikten av återhämtning. 

Har en karriär inom media alltid varit det självklara valet för dig?

Min mamma hävdar att jag redan som 5-åring sa att jag skulle jobba med TV efter att ha sett Clownen Manne och hade en hel del förslag på förbättringar, haha. Jag har alltid sökt mig till roller där det finns utrymme att para kreativitet och affärstänk. Den gemensamma nämnaren har varit kraften i berättelser och storytelling. Oavsett om du vill sälja, marknadsföra eller skapa framgångsrika team kan storytelling hjälpa till. Genom att samlas kring en enkel berättelse om vad det är man vill uppnå eller kommunicera blir det ofta lustfull och enkelt att sätta mål. Media är fullt av storytelling. Jag är också pigg på att kasta mig in i saker jag aldrig gjort förut och tänka - oj hur ska det här gå? Då kan kreativiteten flöda och jag själv utvecklas som mest.

Vad är återhämtning för dig?

Behöver jag koppla av brukar jag umgås med familj och vänner. Jag laddar ny energi av att umgås med andra. Men ibland är det också skönt med egentid, då brukar jag dra på mig ett par hörlurar och försvinna in ljudböcker. Med en mäktig biografi, svindlande roman eller dokumentär i öronen förvandlas småtråkiga vardagssysslor till en ren njutning!

Vilket plagg får dig att känna dig bekväm, oavsett situation?

En mjuk cashmeretröja och kjol. Skönt och avslappnat med sneakers till eller bara att dra på klackar och rusa iväg på middag. Fungerar fint i de flesta sammanhang.

Åse bär vardagshjälten Joelle Lounge Shirt - Shoppa HÄR

Du har 10 minuter över en morgon, vad gör du?

Då snoozar jag en gång till. Är ofta uppe alldeles för sent på kvällen så de blir sällan 10 minuter över på morgonen. 

Vilka 4 gyllene regler lever du efter?

1. Var nyfiken. Öppna upp genom att säga Det här kan jag ingenting om  - men det låter spännande, berätta mer! Det finns så mycket att upptäcka och lära.
2. Bjud på dig själv och dela framgångar och misslyckande. Våga be om hjälp och hjälp andra. 
3. Var ärlig. Och var samtidigt schysst.
4. En väldigt konkret sak jag lever efter kom som inspiration av en kvinnlig VD. Hon har som mål att hjälpa minst 100 kvinnor i karriären. Då tänkte jag - det kan jag också göra! I stort och i smått. Det är nästan obeskrivligt härlig känsla att se andra att utvecklas.